Disparitia TVR Cultural

Azi, in urma unei stiri difuzate de intreaga presa romaneasca, multi prieteni feisbuchisti au deplans disparitia TVR Cultural. Desi risc sa devin enervant, as sugera sa fim ceva mai putin umorali in aceasta chestiune. S-ar putea sa vedem dincolo de fumul creat de jurnalisti pentru a servi un interes politic sau altul.

Fiind nemultumit de modul cum a reflectat presa aceasta informatie, am incercat sa aflu direct de la sursa cum stau lucrurile. Asa am ajuns sa citesc actuala propunere de redresare a SRTV adoptata astazi de Consiliul de Administratie si sa-mi formez impresia ca se incearca mai multe solutii pe care orice alta institutie media le-ar lua in calcul in mod normal: scaderea unor costuri cu resursele umane si imobilele, sediu nou adecvat (daca se obtine dreptul de proprietate asupra actualelor cladiri si se ia un credit), costuri de emisie mai mici prin “retehnologizare”, renegocierea unor contracte etc.

Cat priveste TVR Cultural, nu inteleg cum putem sa afirmam ca va fi o pierdere incetarea emisiei de vreme ce nu stim cati oameni il urmaresc (nu se masoara!). Indiferent daca audienta este formata din 10 mii sau 1 milion de romani, nu cred ca putem sa spunem ca se realizeaza cu “costuri zero” doar pentru ca aceste costuri sunt mult mai mici in comparatie cu costurile TVR1 sau costurile oricarui post de televiziune generalist. In realitatea, TVR Cultural inghite circa 320 mii de Euro pe luna la un rating mediu apreciat de SRTV la 0-0,1.

Pe de alta parte, documentul la care faceam referire propune nu disparitia TVR Cultural, ci “deschiderea sa către un public mult mai larg, ceea ce s-a încercat deja, dar s-a dovedit a fi extrem de dificil” (p. 5). Pentru a atinge acest obiectiv, comisia de lucru care a redactat propunerea de redresare a recomandat transformarea TVR 2 in TVR2 Cultural, cu o noua strategie axata pe segmentul de cultura si educatie. In felul acesta, TVR2, care nu avea o strategie clar delimitata de cea a TVR 1, revine, in opinia mea, la ceea ce era pe vremea cand Iosif Sava realiza “Serata muzicala“. S-ar putea sa-mi amintesc gresit, dar emisiunile culturale de pe TVR2 din acele vremuri (jumatatea anilor ’90) erau destul de numeroase si consistente. Noua strategie cam inspre acea viziune pare a se duce:

* TVR2, sub denumirea TVR2 Cultural, va prelua din sarcinile TVR Cultural intr-o viziune noua, atractiva, dinamica, adresata unui public activ ca alternativa la oferta generalista a TVR1. TVR2 Cultural va respecta sarcinile editoriale prevazute de Legea nr. 41/1994 si va fi axat cu precadere pe cultura si educatie. Noua viziune va include difuzarea de informatii culturale, de filme, de piese de teatru, concerte, etc romanesti consacrate, dar si productii ale tinerilor creatori independenti.

[…]

3.2.2. Repozitionarea SRTv in piata media cu asigurarea misiunii de post public
Necesitatea reducerii costurilor ne indreapta inevitabil si catre scaderea, cel putin pentru o perioada, a numarului de canale. Propunem pastrarea licentelor , lucru care se poate face legal pe o perioada de 2 ani.
Aceasta reducere a numarului de canale presupune transferul unor obligatii de misiune publica spre posturile TVR1 si TVR2. Strategia propusa este de a redefini TVR1 ca principalul vehicul de informatie si TVR2 ca post de educatie, cultura si divertisment de natura educativa.

[…]

TVR Cultural
Pe canalul TVR2 Cultural nu mai exista emisiunile oficiale nu pentru ca este un canal mai comercial ci, dimpotriva, pentru ca devine un canal cu o tenta culturala pronuntata.
* TVR2 Cultural capata al doilea Jurnal al zilei suplinind pe cat posibil absenta canalului de stiri, acest al doilea Jurnal adaugandu-se Orei de Stiri
* TVR2 Cultural va difuza un Jurnal cultural care trebuie sa furnizeze toate informatiile culturale importante, de luni pana vineri inclusiv, iar sambata si duminica , pe acelasi slot, vom regasi 2 magazine de cultura ( optiune motivata financiar pentru a nu avea costuri de sambata si duminica la un Jurnal care trebuie sa fie live).
* Emisiunea Confesiuni va continua sa ne prezinte mari personalitati ale Romaniei, extinzandu-si aria invitatilor si la alte domenii in afara muzicii si teatrului, abordate pana acum
* Un slot zilnic va pune in valoare arhiva TVR, de luni pana vineri inclusiv
* Aceeasi intentie de valorificare a arhivei o vom regasi si duminica dimineata, pe un spatiu de doua ore dedicat copiilor
* Tot pentru copii s-a creat un tronson de desene animate, jumatate de ora zilnic
* Se pastreaza intentia de a realiza emisiuni muzicale – de la jazz, blues, rock, pop , la opera si concerte simfonice; acestea sunt programate in weekend
* In sectiunea educatie prin divertisment incadram emisiunile despre natura, pescuit, auto, alimentatie sanatoasa, sport si Atlas
* TV Bac ramane in sectiunea de educatie clasica
* TVR2 Cultural va difuza filme si spectacole de teatru, opera , balet, mai intai cele deja contractate
* TVR2 Cultural are alocat si un spatiu de divertisment duminica seara, care- indiferent de proiect- trebuie sa se incadreze in brand-ul cu tinuta , iar proiectul sa permita declinari speciale in programe de sarbatori
* Publicistica se regaseste si pe TVR2 Cultural, in weekend, cu scopul realizarii unor materiale intr-o maniera moderna , care sa poata intra in competitie cu emisiunile de mare impact de pe alte posturi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.