Despre etica si conformitate intr-o companie romaneasca

Titlul s-ar putea sa induca in eroare. Nu intentionez sa prezint sistemul de management al eticii si conformitatii din vreo companie romaneasca, ci doar sa arat ca incepe si la noi sa functioneze un instrument care face parte din acest sistem, si anume mecanismul de avertizare asupra integritatii angajatilor (Ethics Hotline). Ca sa fiu mai precis, ieri dimineata, in timp ce ma indreptam cu masina personala inspre locul de munca m-am trezit cu un vehicol al Enel care imi iese in cale fara sa se opreasca la semnul Stop si fara sa semnalizeze. Daca nu as fi avut prezenta de spirit necesara probabil ca as fi intrat in plin in el.

Fiindca mi s-a parut extrem de imprudent modul in care a intrat angajatul Enel de pe un drum secundar pe cel principal, am decis sa sun la telefonul special si sa-l reclam. Zis si facut! Faptul ca am dat peste un robot telefonic, la orele 7 si ceva dimineata, m-a dezamagit putin si m-a facut sa fiu neincrezator in demersul meu. Cu toate acestea, azi am primit un telefon de la un reprezentant al Enel, un domn, prin care mi se spunea ca angajatul si-a recunoscut vina si ca s-au luat masurile de rigoare. Din discutia cu respectivul am inteles ca ma sunase de cateva ori si ieri, in ziua in care s-a intamplat incidentul.

Un astfel de mod de comunicare ma face sa incep sa ma incred ca unele companii chiar doresc sa schimbe modul cum functioneaza in interior. Nu pot decat sa ma inclin in fata unor astfel de dovezi de responsabilitate. Totusi, dupa cum spunea si Aristotel, cu o randunica nu se face primavara.

Com.1: Recitind textul mi-am dat seama ca fac o confuzie grava: Enel este o societatea comerciala inscrisa in Registrul Comertului si care activeaza in Romania, dar capitalul nu mai este romanesc. Investitorii straini sunt cei care au impus “linia de sesizari”; si ea este prezenta in toate companiile lor, am verificat.
Com.2: Sotia imi atrage atentia sa nu ma entuziasmez prea tare caci in urma cu vreo cateva luni era sa ma iau la bataie tocmai cu un … angajat Enel. Atunci, un alt sofer al aceleiasi companii venise sa livreze un transformator de la un punct Trafo din cartier si era sa o accidenteze grav pe sotie, care era si insarcinata in luna a 8-a. Evident ca m-am luat de respectivul si a inceput sa vocifereze si sa incerce sa ma ameninte ca pune mana pe levier.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.