Amenzile CNA si tembeliziunile romanesti

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) da amenzi pe banda rulanta tembeliziunilor din Romania. Cu alte cuvinte, CNA se face ca munceste, iar trusturile media isi vad in continuare de porcariile despre care cred ca le fac audienta. Nimanui nu-i pasa de calitatea emisiunilor sau materialelor de presa. Singurul lucru care conteaza e sa mearga banu’.

Iar logica televiziunilor romanesti ramane imbatabila: uneori e mai profitabil sa pierzi 5 lei fiindca maine iti vor veni 100, decat sa ajungi sa scoti de pe micile ecrane un pokemon care se crede jurnalist. Asa se face ca Antena 1 prefera sa scoata 200.000 lei din visteria proprie (amenda maxima pe care o poate da CNA-ul) decat sa renunte la difuzarea emisiunii “Un show pacatos”. Probabil ca toti antenistii vor gandi ca cei de la CNA au ceva cu ei, ca este o aliniere nefasta a planetelor impotriva lor, ca sunt victimele unei conspiratii pdl-isto securistice sau mai stiu eu ce. Totusi, prin opozitie, un om rational s-ar intreba cand va decide trustul media suspendarea emisiunii cu totul?! Decizia o asteptam de la faza cu difuzarea inregistrarii cu Boc in fundu’ gol, dar nici acum nu ar fi prea tarziu.

Eu tind sa cred ca problema nu e doar la televiziuni, carora etica le este straina intru totul, ci si la CNA. Pana acum, aceasta institutie nu a facut nimic in materie de comunicare, de advocacy, ca sa fiu in tendinte, pe latura morala a modului cum functioneaza televiziunile si radiourile. S-a multumit sa fie o simpla autoritate de reglementare in domeniul audiovizual si nimic mai mult. Mai mult, lipsa de credibilitate cu care se confrunta la ora actuala e data de factorul politic. Cu cat numirile in cadrul CNA sunt facute de partide, cu cat lipseste adevarata selectie a membrilor acestei institutii, cu atat televiziunile vor acuza ca sunt nedreptatite.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.