Uneori ajungi sa obosesti sa tot spui ca Legea Educatiei adoptata sub mandatul lui Funeriu este imbecila si ca normele metodologice si toate celelalte documente normative sunt chiar impotriva interesului national. De data aceasta nu mai sunt singur. Cadrele didactice de la Facultatea de Limbi Straine a Universitatii din Bucuresti au redactat o petitie impotriva abilitarii si au inceput sa stranga semnaturi. Demersul lor este salutar in conditiile in care rezultatele sistemului universitar incep sa fie din ce in ce mai slabe nu doar la nivel international, ci mai ales in intern.
Citind petitia cu pricina, mi-a atras atentia urmatorul paragraf:
Metodologia abilitării conducătorilor de studii de doctorat a fost redactată de comisiile Ministerului într-un radical dispreţ faţă de diversitatea şi specificul domeniilor ştiinţifice şi de cercetare. Aşa se explică modul în care a fost reglementată problema limbii de redactare a tezei de abilitare şi de susţinere publică a acesteia. Respingem cu tărie următoarea frază din metodologie: „Teza de abilitare se redacteazǎ şi se susţine obligatoriu în limba englezǎ, cu excepţia cazurilor în care subiectul tezei se încadreazǎ într-unul dintre domeniile: limba şi literatura românǎ, drept românesc, limba şi literatura unei minoritǎţi naţionale sau domenii artistice care necesitǎ interpretǎri (arte vizuale, muzicǎ etc.), domenii pentru care engleza este opţionalǎ. În domeniile menţionate sunt admise redactarea şi susţinerea în limba românǎ, în englezǎ, francezǎ, germanǎ sau în limba minoritǎţii naţionale respective, conform alegerii candidatului.”
Cum as putea sa cred/sa fiu convins ca reforma lui Funeriu este menita sa ridice nivelul performantelor sistemului universitar cand introduce o obligatie de a publica intr-o limba straina?! Cum sa creasca performanta cand studentii ajung sa fie defavorizati pentru ca nu au acces la literatura de specialitate, cand profesorii lor sunt obligati sa scrie pentru studentii din Anglia sau Olanda si nu pentru ei. Vor veni sustinatorii LEN si vor zice ca studentii romani trebuie sa invete engleza, daca doresc sa fie competitivi. Acestora le raspund ca nu exista nici o obligatie ca toti studentii din Romania sa stie limba engleza. Poate ca unii dintre studenti vor sa invete spaniola, de ce sa-i discriminam pe acestia?! Si ce facem cu limba franceza, doar ne consideram unul dintre “cele mai” francofone tari din cate exista?!
De ce sa nu fie o obligatie limba engleza pentru o persoana care lucreaza in mediul academic, care participa la conferinte in toata lumea unde limba de prezentare este engleza?? Nu vorbim de discriminare, dar asta e realitatea: engleza e o limba international recunoscuta in mediul academic de pretutindeni si nu ai ce cauta in acest mediu daca nu stii limba engleza. In toate revistele de specialitate de prestigiu limba engleza este cea care se regaseste, nu spaniola sau franceza..
Mai mult, teza de abilitare se redacteaza in engleza ca sa poata fi evaluat si de persoane din afara romaniei: chinezi, turci…etc…