Presa de astazi a anuntat ca presupusul plagiat al actualului ministru al Educatiei, dl Ioan Mang, va fi supus atentiei Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNE) din cadrul Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS). Tot presa a semnalat ca exista un conflict de interese in ceea ce priveste CNE intrucat acest organism nu are statut juridic, iar ANCS-ul, care il gazduieste, se afla in directa subordine a Ministerului Educatiei si Cercetarii.
Ceea ce nimeni din presa romaneasca nu a semnalat este chestiunea competentei. Chiar daca CNE ar fi fost independenta de Ministerul Educatiei, ramane problema capacitatii membrilor sai de a lua decizii etice. Aceasta capacitate este esentiala daca dorim sa vorbim despre un consiliul de etica si nu de impaciuire sau de disciplina. Cu o singura exceptie, nimeni din CNE nu are studii in zona eticii cercetarii sau cel putin in zona eticii.
Insa nu presa ar fi trebuit sa se preocupe de aceasta chestiune, si cel putin nu acum, cand membrii CNE sunt chemati sa dea un verdict. ANCS-ul ar fi trebuit sa se preocupe de acum cativa ani de functionarea CNE si comisiilor de specialitate. Aceste comisii aveau de redactat niste coduri de etica si de reunit. Cate astfel de coduri au fost redactate si cate au fost aprobate?! Va raspund eu: 1 si 0.
Dar noua ne plac comisiile si comitiile!
Sunt curios pe baza carui cod de etica il vor declara pe Ioan Mang “plagiator”.