De ce nu am incredere in Reforma lu’ Funeriu (1)

Nu am de gand sa fac o opera literara din comentariile pe tema reformei in educatie ori sa incerc o epistola deschisa in genul lui G.L. Am sa redau rand pe rand, sec, fara figuri de stil ori fraze bine mestesugite, ceea ce eu consider a fi imbecilitatea actualului sistem educational. Iar tinta comentariilor mele este clara: actualul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu. Nu ma intereseaza competentele sale in materie de cercetare, ci doar cele care tin de administratie, de managementul unui minister si de politici publice.

S-a vorbit adesea in presa despre “epurarile” din MECT care s-au facut odata cu instalarea lui Funeriu pe fotoliul ministerial si sub protectia aberentelor legi ale guvernului Boc privind taierile de salarii si reducerea numarului de functionari publici. Insa nu s-a vorbit niciodata despre faptul ca subiectele pentru examenele nationale sunt facute de specialisti care isi primesc banii pentru munca lor dupa un an de zile de la predare, iar banii sunt la nivelul a 50 de Euro.

Tupeul fantastic al ministrului Funeriu de a cere calitate la catedra in conditiile unei plati mizere nu poate sta drept reforma. Nu poti pretinde unui om sa lucreze doua saptamani in ianuarie 2009 si sa-l platesti in februarie 2010. O va face o data, de doua ori, dar cu siguranta ca a treia oara nu-si va mai da silinta. Nu suntem sclavii MECT si nici ai elevilor. Si profesorii au copii de hranit si imbracat, si profesorii trebuie sa se imbrace, si profesorii trebuie sa-si plateasca benzina sau biletele de tramvai, si profesorii trebuie sa bea o cafea pe zi sau sa-si cumpere un pachet de servetele.

Cu atat este mai rusinos cand le ceri expertilor sa-ti faca subiectele pentru Bacalaureat si nu le pui la dispozitie nici un fel de instrument. Pretinzi ca subiectele sa fie facute unitar, dar nu organizezi nici o intalnire pentru a discuta metodologia, nici un workshop pentru a explica modul cum se editeaza fisierele, nici un roundtable ca sa vezi daca nu cumva trebuie schimbata metoda.

2 Comments

  1. Imi pare rau ca trebuie sa comentez ca anonim. Va sustin si sper ca noul rector cu care se pare ca sunteti in echipa, nu va sustine aberatiile Funeriu si demolarea invatamantului romanesc. Va doresc mult succes, apreciez Universitatea unde a absolvit si copilul meu!

  2. Si eu sper intr-o anumita atitudine din partea noului rector, la fel cum sper ca va dori sa faca putina curatenie prin universitate. Stiu ca este un om corect si foarte muncitor, caci a demonstrat-o la Facultatea de Filosofie. Insa eu nu sunt in echipa dansului. Colaborarea mea este exclusiv cu Centrul de Cercetare in Etica Aplicata al Facultatii de Filosofie.

    Mai cred ca trebuie sa lasam sa treaca 3 luni inainte de a vedea primele reactii, primele fapte. De-abia de atunci incolo trebuie sa incepem sa apreciem mandatul sau. Eu sunt increzator ca lucrurile vor fi intr-o noua “paradigma”, ca sa preiau expresia unui coleg.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.