Moartea presei scrise din Romania?

De astazi, au mai disparut din peisajul presei tiparite inca trei publicatii. Este vorba de “Saptamana Financiara”, “Felicia” si “Fin.ro”. Decizia Trustului Intact nu este deloc surprinzatoare. Dincolo de faptul ca se stia de ceva vreme ca se va pune lacatul pe sandrama, intra in ordinea fireasca a presei scrise din Romania. Lipsa culturii cuvantului scris este o problema veche pentru peisajul mioritic.

Evident ca se vor gasi multi care sa argumenteze ca de fapt disparitia celor trei publicatii are legatura mai degraba cu tendinta globala a presei de a trece de la formatul tiparit la cel online. Probabil ca asa ar sta lucrurile daca in Romania am putea vorbi de: (1) un public larg care sa frecventeze presa scrisa (a se vedea tirajele presei centrale!); (2) daca am avea o audienta care sa fie inclinata sa citeasca presa mai degraba in online decat pe hartie (a se vedea cifrele legate de cat de multi romani citesc presa in online si ce presa (de fapt, lead-uri din agregatoare)!); (3) daca s-ar fi facut ceva in sensul educarii populatiei sa valorizeze presa scrisa (a se vedea de ce presa scrisa supravietuieste in Italia, de exemplu); (4) daca am avea o presa profesionista (a se vedea mizeria din paginile publicatiilor centrale!) s.a.m.d. Pentru moment, raman la parerea ca disparitia unor publicatii de la noi nu are nici o legatura cu evolutia mass-media, ci exclusiv cu criza financiara prin care trec institutiile de media sau cu managementul deficitar de pana acum.

In aceste conditii, ma intreb daca vom asista in curand la moartea presei scrise din Romania? Sa ma astept ca oamenii sa nu mai stie sa scrie si sa citeasca fiindca s-au obisnuit prea mult cu limbajul oral? Ma intreb ce va insemna pentru omenire disparitia rubricii “Obituaries” din publicatiile de prestigiu? Cum va fi anuntata moartea lui Chomsky peste cativa ani (are 83 acum!)?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.