Etica politica si sociala in discursul Regelui Mihai

Redau aici doua fragmente din discursul Regelui Mihai de astazi, din Parlamentul Romaniei. Mi se par extrem de importante pentru societatea in care traim, dar si pentru lumea politica.

[…]
Dar politica este o sabie cu două tăișuri. Ea garantează democrația și libertățile, dacă este practicată în respectul legii și al instituțiilor. Politica poate însă aduce prejudicii cetățeanului, dacă este aplicată în disprețul eticii, personalizând puterea și nesocotind rostul primordial al instituțiilor Statului.
[…]
Doamnelor și domnilor senatori și deputați,
[…]
Instituțiile democratice nu sunt guvernate doar de legi, ci și de etică, simț al datoriei. Iubirea de țară și competența sunt criteriile principale ale vieții publice. Aveți încredere în democrație, în rostul instituțiilor și în regulile lor!
[…]
Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie. Cinismul, interesul îngust și lașitatea nu trebuie să ne ocupe viața. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil și generos.
[…]

Decenta acestor cuvinte si esenta tare exprimata de ele o au relevanta particulara pentru Romania anului 2011. Insa am fi naivi sa credem ca parlamentarii romani, “reprezentantii legitimi ai poporului”, isi vor schimba comportamentul in urma audierii acestui discurs. Dimpotriva, isi vor mentine cel putin actualele naravuri, daca nu cumva vor dobandi unele noi. “Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agatarea de putere și bunul plac” vor continua sa domneasca atat in Parlament, cat si in institutiile statutului.

Insa sper ca acest discurs sa aiba impact la unul, doi romani, sa schimbe optica cu privire la rolul fiecaruia dintre noi in societate. Nu e nevoie de convertiri in masa la o noua religie, ci de constientizarea impactului pe care actiunile noastre il au atat asupra noastra, cat si asupra celor din jurul nostru. Este nevoie de moralitate, dar nu cu pretul propriei constiinte.

Aceasta constiinta este cea care permite sa intelegem ca exista ceva dincolo de lege, ceva mult mai puternic decat aceasta din urma, fara de care coeziunea sociala este un non-sens, fara de care cooperarea economica este imposibila, fara de care societatea in ansamblul ei nu poate functiona. Moralitatea nu este nici un cost social, nici un moft al unei altete din cotloanele trecutului acestei tari. Moralitatea suntem noi; unii, cu un caracter mai bine educat, altii, cu unul mai deficitar.

La multi ani, Majestate!

2 Comments

  1. Eu sper ca ceea ce s-a petrecut astazi in Parlament sa reprezinte un moment din care sa inceapa schimbarea mentalitatii si mai ales schimbari semnificative in constiinta colectiva.
    Din punctul meu de vedere, Mihai al Romaniei reprezinta modelul de inalta spiritualitate de care are nevoie disperata omul obisnuit. Si asta deoarece a dat dovada de modestie prin intreaga sa viata, dar mai ales astazi, cand fara cea mai mica urma de orgoliu s-a prezentat in fata natiunii, permitand inclusiv sa fie ajutat pentru a cobori pe treptele Parlamentului (un om orgolios nu ar fi permis acest lucru, deoarece ar fi considerat ca da dovada de slabiciune; un om lipsit de orgoliu se va arata cu sinceritate exact asa cum este, aceasta fiind de fapt dovada tariei de caracter). Cea mai mare dovada de respect pe care Regele Mihai a dat-o poporului roman – nu a incercat sa se impuna ca monarh dupa 1989 (o fiinta iluminata lasa intotdeauna dreptul de a alege, deoarece Dumnezeu ne-a daruit tuturor liberul arbitru). Despre seriozitate – de la 6 ani poarta pe umerii lui responsabilitatea seriozitatii si acest fapt se vede cum respira pur si simplu prin toti porii domniei sale. Iar generozitatea o probeaza prin tot ceea ce face personal si impreuna cu membrii familiei sale pentru aceasta tara. A dat dovada de loialitate si curaj inca de la 20 de ani, cand a ales sa salveze aceasta tara de la dezastru, desi stia la ce se expune pe sine personal, dar si Institutia Monarhiei pe care o reprezenta, iar la cei 90 de ani ai sai a dat dovada supremei loialitati fata de Romania, renuntand la toate titlurile detinute prin nastere, spre a ramane doar Mihai al Romaniei. Si nu in ultimul rand compasiunea – a renuntat la tron spre a nu transforma Romania intr-o baie de sange, apoi nu a revendicat revenirea pe tron din respect pentru alegerea majoritatii romanilor, iar astazi isi exprima durerea fata de suferintele batranilor acestei tari si a tuturor celor care au de suferit din cauza lipsei compasiunii de pe ”agenda” celor care vremelnic conduc aceasta tara. … continuarea pe blogul meu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.