Trasnai cu si despre Responsabilitate Sociala Corporativa

Zilele trecute, cautand ceva pentru un articol pe care-l cizelez in pauzele de la teza, am dat peste o trasnaie nesemnata pe un site cu pretentii. Am semnalat pe Facebook si cativa colegi s-au aratat — sau mi s-a parut mie ca s-au aratat — si ei la fel de mirati ca si mine de lipsa de profesionalism a autorului/autoarei urmatoarei fraze:

“In linii mari, guvernanta corporativa reprezinta o parte esentiala din CSR, dar nu defineste complet termenul. O buna guvernanta, corporativa sau de alt fel, se refera mai degraba la valori, nu la reguli, in timp ce CSR-ul reprezinta modul in care aceste valori se manifesta intr-o organizatie.”

Nu au trecut prea multe zile de la comentariul respectiv. Iata ca astazi, afland intamplator de pe net de un proiect similar daca nu identic cu cel in care am lucrat pana deunazi, dau peste o trasnaie la fel de mare si cam prin aceeasi ograda. Pentru ilustrare, am scos din context un scurt paragraf:

“Centrul regional de resurse va acționa în calitate de catalizator al rețelei naționale CSR ce se va dezvolta prin proiectul “Investitori în Oameni”, din care vor face parte organizații ce vor adopta Carta CSR pentru România și vor dezvolta coduri de conduită conforme conceptului CSR promovat prin proiect.” (Subl.m.)

Acum, recitind a zecea oara acest pasaj, nu pot sa nu revin si sa spun ca eu nu stiu nici un text academic serios care sa vorbeasca despre codurile de conduita din organizatii ca facand parte din zona de interes a RSC-ului. Dar este posibil ca eu sa nu stiu literatura de specialitate, caci, nu-i asa, s-a scris foarte mult despre asta. Ca atare, cer si eu oricui este dispus sa ma invete ceva sa-mi explice cum vine treaba asta cu codurile de conduita si responsabilitatea sociala corporativa. Ah, si pentru a evita discutiile inutile, va rog sa nu ma trimiteti la texte de pe tot felul de site-uri, fie ele si straine, sau sa-mi citati din corifeul B.D. (stiti la cine ma refer!).

Nu in ultimul rand, vreau sa va intreb pe voi daca nu vi se pare ca nu exista nici o noima in modul cum sunt finantate proiectele prin POS-DRU? altfel cum s-ar putea explica faptul ca exista doua proiecte aproape identice care beneficiaza de fonduri structurale?!

Si explicatia de pe site-ul respectiv pentru conceptul de CSR :))
Si explicatia de pe site-ul respectiv pentru conceptul de CSR :))

SUPLIMENTAR
Inca o intrebare pentru voi: de ce este promovat SA8000 si nu ISO 26000, care, totusi, are in spate un consens larg, la nivel mondial, si instrumente bine conturate?! Am spus-o de nenumarate ori: SA8000 nu are aplicabilitate pentru mediul economic romanesc si nici nu a fost creat pentru aceasta parte de lume. Nu am auzit pana acum, in cei 20, 21 de ani de “democratie”, ca vreo firma din Romania sa foloseasca prizonieri de razboi sau detinuti politici pe post de forta de munca si nici ca vreo firma sa apeleze la copii drept sclavi pe plantatie. Posibil ca India sau Laos sa se intample destul de frecvent acest lucru, dar in Romania nu. Asa ca nu gasesc justificare pentru promovarea lui SA8000 si nici pentru conditia de a avea un astfel de standard daca doresti sa participi la o lucrare de infrastructura.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.