De doi ani de zile ma gandesc si schitez un mecanism de incurajare a productiilor stiintifice in domeniul eticilor aplicate. Iar solutia cea mai convenabila la ora actuala a fost aceea de a premia cea mai buna carte scrisa in limba romana si cel mai bun articol.
Premiile se vor acorda incepand cu octombrie 2012, in cadrul Bucharest Conference in Applied Ethics. Daca nu vor fi titluri de premiat, premiile nu se vor reporta, dar va avea loc o editie in anul urmator. Premierea se va face pe baza de inscrieri: cu alte cuvinte, autorii vor putea sa-si trimita productiile pe o adresa, urmand ca o comisie de specialisti romani si, eventual, straini sa acorde un punctaj. Punctajul cel mai mare va desemna castigatorul pentru fiecare sectiune: “Cartea anului” si “Articolul anului”.
Nu vor fi eligibile republicarile sau traducerile din alte limbi straine, volumele care contin articole, publicate sau nu, antologiile de studii, compendiile si manualele. Atat volumele, cat si articolele trebuie sa reprezinte studii inovatoare, cu grad ridicat de aplicabilitate si cu o relevanta directa pentru Romania. Volumele trebuie sa fi fost publicate la o editura romaneasca, in limba romana, in perioada August 2011 – August 2012. Articolele pot fi in limba romana sau intr-o limba straina de circulatie internationala (engleza, franceza, spaniola, germana, italiana); conditia principala este sa nu fi fost publicate anterior.
Premiile se vor acorda o singura data unui autor. Cu toate acestea, un autor care a primit premiul pentru “Cartea anului” va putea fi premiat la sectiunea “Articolul anului”. Atunci cand exista co-autori, premiul se imparte intre acestia, iar ei vor putea participa individual la oricare din sectiunile Premiilor in anii urmatori.
Pentru inceput, valoarea premiilor va fi de 500 de Euro pentru fiecare sectiune. Iar fondurile vor fi stranse exclusiv de la companii si de la persoane private. Intentia este de a constitui un fond privat, care, treptat, sa acorde si o bursa pentru cei care doresc sa-si asume traducerea in limba romana a unor titluri de importanta majora din literatura primara de filosofie morala {posibil in genul a Translators Scholarship Paul Celan Fellowships}. In felul acesta sper sa reactivez proiectul editorial “Texte fundamentale ale gandirii morale“.
Sugestii sau sprijin, de orice fel, sunt binevenite. In luna ianuarie 2012, voi face si un site. Astept gandurile voastre.