In seara aceasta voi fi pe TVR INFO de la 22.00. si voi vorbi despre etica mass-media. Va invit la o dezbatere aici, dupa emisiune. Orice critica, rationala, argumentata, este binevenita!
In seara aceasta voi fi pe TVR INFO de la 22.00. si voi vorbi despre etica mass-media. Va invit la o dezbatere aici, dupa emisiune. Orice critica, rationala, argumentata, este binevenita!
Din pacate ati virat prea repede de la tema relatiei patron-jurnalist (esentiala la noi) spre chestii legate de tabloidizare, online etc. (E drept, ati recuperat putin spre final cand s-a vorbit despre cultura interioara a organizatiei)
Ar fi meritat poate discutata si propunerea de azi (marti) de lege a presei (o gluma, dupa mine), unde nu se vorbeste nimic despre despartirea patronat/editorial si unde existenta unor coduri etice ale institutiilor apare ca fiind facultativa (sau cel putin eu asa am inteles).
Ideea dnei Avadani cu lipsa de profesionalism este cruciala si mi se pare si mie ca responsabilitatea (morala) va creste odata cu profesionalizarea in media. Adica un awareness legat de ce si cum faci in redactie implica aproape automat si un awareness moral (e acea ”autoreglementare” despre care vorbea Vlad Mixich).
Victor, ai mare dreptate. Am virat fiindca eu nu cred ca este esentiala: nu poti schimba patronul. Insa poti lucra cu jurnalistii si poti genera mecanisme interne redactiilor prin care ingerintele patronului in politica editoriala sa fie limitate (*nu vor disparea niciodata). Un astfel de mecanism consta in separarea departamentelor de marketing si editorial, stabilirea mai clara a responsabilitatilor editorilor, redactorilor sefi, dar si managerilor. Eu as fi preferat sa vorbim despre profesionalizarea jurnalistilor, despre cultura organizationala a institutiilor media, despre rolul codurilor de etica si auto-reglementare. :) Insa tematica era alta. Tabloidizarea este efectul strategiei de business in care patronul dicteaza, adica tema centrala a emisiunii.
Legat de lege, aveam o intrebare pentru Ioana chiar pe aceasta tema. Si eu cred ca vine destul de tarziu aceasta initiativa. Iar documentul pe care eu l-am zarit pe net pare mult mai prost decat Legea din Ungaria.
Pe de alta parte, eu nu sunt de acord cu exclusivitatea auto-reglementarii. Nu cred ca functioneaza suficient de bine, ci trebuie sa vina in conjunctie cu un cadru legal. Dar depinde si de cum faci acest cadru legal.
Eu am inceput sa fac workshop-uri pe Etica mass-media pentru jurnalisti. Acum sa vedem si rezultatele. Cred ca ele nu vor veni prea curand. Mai ales cand jurnalistii insisi nu inteleg ce beneficii le aduce etica, cand reduc etica la cei 7 ani d’acasa.