A vorbi in decaloguri despre strategia guvernamentala

Reiau aici o dezbatere purtata pe Facebook cu Andreea Vass si altii pentru a fi clar contextul unui text despre strategia actualului guvern, text pe care il voi publica ulterior. Am sa adaug comentariile de pe Facebook pe masura ce apar. Decizia de a copia comentariile de pe Facebook aici se datoreaza si numarului limitat de persoane care ar fi avut acces la ele daca ar fi ramas exclusiv pe respectiva platforma de social networking.

Andreea Paul Fosta-Vass http://www.andreeavass.ro/blog/2010/09/bilantul-sintetic-a-zece-masuri-de-relansare-economica-luate-de-catre-romania/

Adriana Sorohan Toate masurile descrise nu reprezinta cu adevarat masuri de relansare economica si oricum nu e nimic sub soare.

Cristian Ducu O sa pregatesc o replica pentru acest decalog caci mi se pare aiurea sa pretinzi ca poate fi vorba de relansare economica in cazul Romaniei astazi sau in urmatorii 2 ani. Cred ca la guvern nu prea exista contact cu lumea reala, cu oamenii care fac “economia romaneasca”, cu cei care detin si ruleaza capitalul din industrie. Sa ne gandim la cate proiecte de greenfield au mai ajuns in Romania din 2009 incoace si cate au fost relocate in Bulgaria sau Croatia. Sau la firmele care au preferat sa-si restranga activitatea trecand pe outsourcing in Bulgaria, Turcia, Moldova sau Serbia. Iarasi, cred ca acolo, la Palatul Victoria, lipseste cu totul background-ul in teorie economica si teorie politica. Sunt o groaza de absolventi de Drept, dar aproape nici unul care sa stie ce spune Friedman, von Mises, Sen sau Jeffrey Sachs. Care sa faca legaturi, sa gandeasca dincolo de masuri economice punctuale, care sa inteleaga mecanismele economice, sociale si politice puse in miscare de o politica sau alta (politica-politici).

De asemenea, imi pare rau sa vad ca nu reusim sa scapam de “mentalitatea de decalog”. E acelasi tip de mentalitate ca si in cazul celor care zic “101 solutii pentru a deveni un antreprenor de succes” sau “12 pasi pentru a iesi din criza”. Ce castigati daca spuneti “zece masuri de relansare economica”?! Popularitate?!

Adriana Sorohan Cota unica exista pe ici pe colo dar libseste cu desavarsire. Nu se mai poate vorbi de cota unica de cand s-a introdus impozitul minim-forfetar. Cota unica este parazitata prin supraimpozitare-adaugarea de fel de fel de alte impozite complementare…… Si totusi s-a reusit prin introducerea impozitului minim-forfetar sa se inchida atatea 700 000 firme care au plecat in Ungaria sau Bulgaria ori au devenit ofshore ori desfasoara activitati la negru…..deci impozitul minim-forfetar si-a atins scopul: falimentarea economiei romanesti. Un ajutor serios in sensul asta a fost si TVA-ul de 24%. Ar mai fi si alte masuri de regres economic dar e tarziu si doamna profesoara le stie foarte bine care sunt.

Ion Vaciu Refacerea tarii, a economiei, trebuie sa debuteze cu adevarat prin recucerirea increderii oamenilor. Asta nu au inteles nici Basescu, cu atat mai putin Boc, economia si tara in general nu e facuta pentru animale, ci pentru oameni. Dupa aceasta lectie va fi asimilata, mai putem discuta…

Alexandru Mitache ‎@ Cristian Ducu –
• Ce ați dori dv. este corect. Un executiv compus din oameni sau macar cu unii miniștri care să știe ce SPUN (nu „ce spune”) Friedman, von Mises, Sen sau Jeffrey Sachs.
Din păcate chiar dacă ministrul de finanțe respectiv, …premierul sau, prin absurd, chiar întregul guvern ar ști ce spun marii teoreticieni ai lumii, ar ști «sa faca legaturi, sa gandeasca dincolo de masuri economice punctuale, care sa inteleaga mecanismele economice, sociale si politice puse in miscare de o politica sau alta (politica-politici)», ei sunt supuși politicului, care le anihilează teoriile și cunoștințele. Un guvern de tehnocrați lăsați de capul lor este imposibil, așa că dezideratul dv. se încadrează la utopii. Afară de cazul în care nu v-ați dori o dictatură luminată…

• Ceea ce face dna. Vass aici nu este nici un doctorat, nici o lucrare științifică și nici măcar un articol pentru „Financial Times”. Este o „popularizare” a unor fenomene economice, a unor măsuri, a unor realități; este o informare asupra unei părți a activității guvernamentale; e o contrapondere la „celelate informații” venite pe canalele media și în general la un tip de propagandă politică. Ca atare, forma de prezentare este una „populară”, ceea ce este foarte bine.
Apropo, acest titlu vă spune ceva? „10 MĂSURI ANTICRIZĂ DE RELANSARE A ECONOMIEI ROMÂNEŞTI”. Este faimosul program al PNL, postat pe site-ul partidului. :)))

Nu știu dacă știți, dar lectura acestor materiale nu este obligatorie, după cum nu este obligatorie nici urmărirea analizelor economice de înaltă ținută din ziare sau de la televizor.

Cât privește măsurile propriu-zise, ele sunt. Căci până acum se spunea că nu există NICIO măsură bună luată de guvern. Acum, văd că se nuanțează: există măsuri, dar stai, ca nu sunt chiar de relansare economică.

Aș fi vrut să vă văd pregătind o replică la programul de guvernare al PNL și la cel al PSD. Eventual una comparativă. Că din octombrie ACELEA se vor implementa, nu-i așa? Sau nu-i așa?

Cristian Ducu ‎@Alexandru Mitache
Comentariul dumneavoastra este plin de sofisme. http://ro.wikipedia.org/wiki/Sofism (desi in engleza e mai detaliat)

Cred ca nu ati inteles: un guvern competent nu este sinonim cu un guvern de tehnocrati. In al doilea rand, a considera ca politicul primeaza in fata interesului national inseamna a admite ca orice interes de natura politica, chiar si ilegal sau nelegitim, este justificat. Insa, intr-adevar, intr-o tara disfunctionala, cu ministri despre care ni se spune dupa remaniere ca sunt incompetenti desi anterior ei erau laudati pentru competenta, cu institutii (si nu ma refer aici la cladiri si organizatii publice ca entitati juridice) prost croite, nu avem de ales.

In al treilea rand, faptul ca distingeti intre “teorie” (“Ceea ce face dna. Vass aici nu este nici un doctorat, nici o lucrare științifică și nici măcar un articol pentru „Financial Times”.”) si practica ma indeamna sa cred ca nu prea intelegeti cu ce se mananca lucrurile acestea. Teoria nu este un model rupt de realitate pe care niste “teoreticieni” il folosesc pentru propria lor satisfactie. Teoria reprezinta fundamentul care ar trebui sa stea la baza oricarei practici. Stiti foarte bine expresia acreditata de T. Maiorescu: “formele fara fond”!

In al patrulea rand, ideea exprimata de dumneavoastra prin fraza “Nu știu dacă știți, lectura acestor materiale nu este obligatorie, după cum nu este obligatorie nici urmărirea analizelor economice de înaltă ținută din ziare sau de la televizor” tradeaza o autosuficienta care mie nu mi se pare deloc normala. E ca si cum eu, care as avea un doctorat in fizica pamantului (domeniul), as sustine ca ma pricep la orice tip de problema din acest domeniu. Com’on! Putina decenta intelectuala.

Si da, exista un dezacord in comentariul meu. Ma gandisem initial sa mentionez doar un nume, insa, la noi, a ajuns sa fie condamnabil sa pronunti numele lui Friedman. Sunt condamnabil, nu-i asa, ca sunt adeptul doctrinei liberale fiindca si Patriciu este un adept al acestei doctrine. :))

Andreea Paul Fosta-Vass Cristian ducu,

Am castigat spatiu. Nu am detaliat toate cele 28 de masuri in favoarea mediului de afaceri si crearii de locuri de munca. Nici reformele din educatie, sanatate, justitie, salarizarii unitare, sistemului unitar de pensii sau redimensionarea institutiilor publice. Nici despre strategia e-Guvernare si Punctul National Unic care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2011.

Andreea Paul Fosta-Vass Astept noile dvs. propuneri si solutii pentru finantarea lor, caci nicaieri in lume nu gasiti masuri de relansare economica care sa nu implice costuri si timp pentru a-si arata efectele.
Reforma institutiilor statului si diminuarea blocajelor administrative sunt in derulare.

Cristian Ducu Andreea, imi pare rau ca vii sa imi confirmi cele spuse. Nu de spatiu aveam nevoie. A spune ca sunt 28 in loc de 10 este fix acelasi lucru. Si daca este sa vorbim pe fond, caci pana acum am vorbit doar pe marginea formei, iarasi nu iesiti in avantaj. Vrei sa deschidem subiectul e-Gov?! Chiar vrei?! Sa te intreb altfel: inainte de prezenta voastra la guvernare, AMP-ul pe “Economia bazata pe cunoastere” avea o echipa formata din specialisti atrasi din mediul privat, toti pe spranceana; cati oameni sunt acum acolo?! Iti spun eu, daca nu ai aceasta informatie: 2. Si ce se intampla mai departe cu cei 70 mil de dolari de la Banca Mondiala?! Sa vorbim despre politica e-Gov, preluata (copy-paste) de fapt din ce se lucrase in mandatul anterior: nu mai sunt decat niste pustani care habar nu au ce este acela e-government si care copiaza de pe Internet diferite grafice, informatii si structuri. Intamplator cunosc foarte bine acest segment. Sa-mi amintesc ca atunci cand ati venit la guvernare s-a blocat portalul de licitatii publice si portalul pentru transportatori fiindca ati desfiintat institutia inainte de a transfera atributiile si drepturile de operare in portalurile respective?! Sa vorbim despre harababura instaurata in segmentul IT&C de ordonantele naucitoare adoptate de guvernul Boc in 2009?! Iti dau eu carti pe e-Gov, daca vreti sa invatati cu adevarat. Si va sugerez si niste nume de specialisti, straini si romani, daca nu aveti.

A crede ca reforma inseamna taieri de personal si realocari de fonduri de la lucrari incepute inspre costurile de personal este o naivitate. Asta spune Drucker, “parintele managementului” (in special al celui strategic) dupa unii. Iar cu redimensionarea institutiilor publice chiar nu vad cum puteti justifica taierile de personal in conditiile in care numarul de autovehicule si proprietari & proprietati a crescut iar sistemul a ramas in mare masura dominat de bucati de hartie si de contopisti. Acesta fiind un singur exemplu.

Blocaj administrativ este atunci cand centralizezi cheltuielile filialelor/regionalelor/institutiilor secundare la nivelul unui director din Capitala. Este cel mai bun sistem pentru a decide directia cheltuielilor si volumul acestora. Sau nu?!

Cat priveste impozitul minim (forfetaru’ in varianta romaneasca), ati reusit sa bagati in faliment >300.000 de firme din 2009 si pana acum. Ati facut asta pentru a scapa de firmele inactive si a usura munca angajatilor de la RegCom (conform declaratiilor de la intalnirile directorilor cu patronatele si alti stakeholderi). Ok. Dar acele firme plateau niste firme de contabilitate ca sa depuna bilantul sau sa depuna declaratia 100. Chiar si asa, pe langa firmele inactive ati ucis si sectorul micilor intreprinzatori, sectorul celor care isi calculasera ca vor fi pe pierdere 2 ani ca apoi sa iasa la liman. Isi asumasera acele pierderi, dar voi le-ati dat in cap cerandu-le sa va dea procent din incasari (la fel ca orice grupare de tip mafiot – recomand Diego Gambetta, “The Sicilian Mafia: The Business of Private Protection” ). De unde sa va mai dea?! Insa eu cred ca adevaratul motiv a fost altul, verificat din mai multe surse: ati eliminat competitia anumitor firme de la licitatiile publice. Micii intreprinzatori ofereau preturi cu mult mai mici decat sumele cerute de companiile detinute/coordonate de grupurile economice care graviteaza in jurul PDL (ca de altfel in jurul oricarui partid politic).

Muresan Adrian Augustin poate incercati sa ginditi un mod mai eficient de a stringe darile marilor datornici in visteria statului,o mai buna organizare a organelor abilitate cu stirpirea pietei subterane , o mina de ajutor celor care cu adevarat vor sa faca ceva bun pentru tara din partea statului,o sustinere sigura pentru investitori care i-si risca investiti in romania si creaza locuri de munca , urmarirea contractelor cu statul si circuitul banilr in natura, fluidizarea platilor la timp a tva si rabursarea lui la timp pentru o mai buna circulatie a banilor ,atentie la bursa de valori, investiti in agricultura si dati de lucru saracilor , lasati globalizarea si modernizarea pina nu aveti o infrastructura adecvata,luati exemplu de la nemti cu ordinea si disciplina ,de la rusi cu exploatarea rezevelor statului si a energiei,activati toti bani care asteapta sa fie dati romaniei de la ue si faceti ceva cu ei nu dati spaga la proiectanti ,facturi false cum ca ati facut si furati jumate din ei in loc sa puneti linga ei si sa realizati proiectele initiale corect si la timp. inpozitati si saraci si bogati proportional cu averile lor nu procentual .inpozitati luxul.nu foamea.faceti curat intre clientela politica si dati drumul investitiilor in economie simica industrie pe care o mai avem .luati bani de unde sunt nu de unde ar trebui sai dati.eliminati birocratia si folositi compiuterizarea.exclus doi cu sapa sapte cu mapa ,mai inversati placa. cautativa specialisti in tara voastra ca o sai fure americani pe toti si voi platiti dobinzi la inprumuturi,adica noi platim si copii nostri voi le faceti in loc sa platiti decent materia cenusie sa va scoata din inpas. nu mai faceti experiente pe spinarea poporului si nu va mai luptati pentru ciolan ca e gol acum . faceti ceva pentru tara asta macar in al 11-lea ces .asa sa va ajute DUMNEZEU dupa faptele voastre.

Alexandru Mitache ‎@ Cristian Ducu – Veți fi fiind specialist, dar rămân la impresia că vă referiți la altă țară.
Mie personal postările doamnei Vass mi se par utile și interesante, iar politica pe care o prestați aici chiar nu mă interesează.
Dacă sunteți condamnabil este pentru că nu vă deschideți un blog, ca doamna Vass, pentru cei interesați de teoriile dv.

Cristian Ducu Alexandru, acesta este ultimul meu mesaj pe aceasta tema fiindca realizez ca nu ti-ai facut temele.

1) Daca vrei sa traiesti intr-o tara anormala, atunci este treaba ta. Daca vorbim despre Romania, al carui cetatean sunt si eu, atunci am dreptul sa-mi expun argumentele. Si, fie vorba intre noi, cred ca sunt mult mai avizate decat argumentele multor ciumpalaci care populeaza institutiile publice din Romania.

2) Eu nu vorbesc din perspectiva unei utopii personale, ci din perspectiva omului care aduce bani in industria romaneasca pe baza know-how-ul pe care l-am dobandit singur (fara sa fiu dator in vreun fel sistemului educational romanesc), in Romania (cu ajutor de la prieteni straini) si in strainatate.

3) Am blog si pot fi citite parerile mele si acolo. Insa nu am de gand sa incep sa-mi fac reclama pe aici. Cine este interesat de ce cred eu poate sa caute pe net.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.