Aud din ce in ce mai mult o imbecilitate ‘marxista’, chiar si din gura unor asa-zisi intelectuali, conform careia capitalismul creeaza disparitati, iar competitia deschisa conduce la anularea adevaratelor valori. Cu alte cuvinte, ei cred ca depravatul capitalism este vinovat pentru ca pune in locul unui sistem bazat pe valoarea individului un altul bazat pe relatii egoiste intre indivizi, i.e., competitia. Ups, unde e problema?! Hai ca este usor… ganditi, va rog, minunati intelectuali.
Eu cred ca problema vine din faptul ca sistemul educational ne pregateste temeinic pentru a deveni angajati. De fapt habar nu avem ce inseamna ‘capitalism’, ci doar ce inseamna ‘malefic’. Mass-media contribuie din plin…
Solutia pe care eu o vad: sa ii invatam pe copiii nostri cum sa devina antreprenori.
O solutie si mai buna: sa se introduca aceasta disciplina in scoli.
Remus, eu nu-mi amintesc vreun curs din liceu unde sa mi se fi explicat ce inseamna cele doua cuvinte, i.e., capitalism si marxism. Insa ele erau des folosite in spatiul public si in presa anilor ’90. Am descoperit tarziu, prin facultate, ce reprezinta fiecare. Am avut nevoie de lecturi adanci ca sa ma prind ce si cum, iar cele mai multe pe cont propriu. Iar aceste lecturi au fost favorizate de faptul ca am facut Filosofia. Insa la ASE, unde ar trebui sa se faca economie politica si filosofie politica, aceste lucruri sunt total straine studentilor. Similar si la facultatile de Comunicare.
Cred ca singura disciplina care ar permite o mai buna informare despre ce inseamna capitalism, marxism, comunism, socialism etc. este ‘Educatia civica’, care se face (de fapt nu prea se face) in scoala generala.
Competitia si competitivitatea in general sunt fenomene pozitive, creatoare de valori. Insa numai intr-un cadru etic. O competie este invalidata de un singur trisor. Iar la scara intregii societati, inca n-am descoperit un arbitru care sa sanctioneze toti trisorii. Sau, daca exista Dumnezeu si isi asuma rolul asta, felul in care o face e dincolo de intelegerea umana. Banuiesc ca asta e ideea.