Orice tara are propriul nivel de birocratie. Este imposibil sa gandesti un stat fara sa-i asociezi un aparat guvernamental, o administratie centrala si locala, fara sa-i determini mecanismele prin care insusi statul isi asigura existenta (sistemul fiscal, de exemplu). Pe de alta parte, exista modele diferite de birocratie, dupa cum functioneaza aceste mecanisme interne. Unele birocratii sunt hiper-centralizate, alte, ceva mai sanatoase, practica o descentralizare maximala pe verticala si orizontala, adica pe axa ierarhiilor institutionale si pe cea a segmentelor acoperite. Romania, daca privim obiectiv ce s-a intamplat in ultimii 20 de ani, a trecut prin toate modelele cu putinta. S-a incercat totul, dupa competenta sau incompetenta celor care au guvernat. Insa fiecare guvern isi avea propria viziune.
In ultimii 2 ani, totul s-a schimbat. Guvernul nu a mai prezentat o viziune coerenta, ci s-a multumit sa improvizeze precum un sofer beat care tine cu tot-dinadinsul sa ajunga la cealalta carciuma. Gardurile, stalpii, masinile parcate sau aflate inca in miscare, santurile adanci de cativa metri ori buldozerele sindicale de pe drum nu i-au putut stavili avantul de a se propti in usa bodegii. Mai mult, fiindca nu prea putea sa vada ce ii iese in cale, Guvernul Romaniei si-a chemat un ajutor de nadejde: un orb. Orbul, pentru ca era mai destept decat soferul, a gasit un criteriu pentru a trece mai lejer printre obstacole si l-a propus spre aplicare: “Mergi in linie dreapta!”. Asa a luat nastere celebrul procentaj de 25%: 25% – reducerea salariilor bugetarilor, 25% – reducerea numarului de personal din ministere ori alte institutii publice, 25% – din structurile de tineret si sport ale Ministerului Educatiei, 25% – reducerea cheltuielilor publice de la nivelul administratiilor locale etc.
Dar cum asta nu ar fi fost indeajuns, in mintea soferului s-a nascut o idee si mai strasnica: ce ar fi daca am elimina noi de pe sosea masinile si stalpii de iluminat?! Zis si facut: noile completari ale Codului Fiscal fac exact acest lucru – elimina obstacolele de la licitatiile publice; reduce semnificativ numarul firmelor mici si mijlocii care ar fi putut sa preia lucrari de la companii private sau de stat pe bani mai putini, dar fara sa cotizeze la partid; micsoreaza riscurile si obligatiile competitionale (riscurile de pierdere a unor contracte, obligatia privind calitatea etc.).
{…}
Fiecare guvern are propria viziune, coerenta lipseste cu desavarsire, chiar si atunci cand vorbim despre brandul de tara din pacate…
Andreea, nu cred ca actualul guvern are o viziune. De altfel, cred ca actualului guvern ii lipseste cu desavarsire competenta. Din pacate, sunt unii tineri care fac parte din echipa guvernamentala dar care habar nu au cu ce se mananca economia nationala. N-au lucrat niciodata intr-o companie sau daca au lucrat, nu s-au remarcat prin rezultate deosebite. Sunt oameni care pun pe masa ministrilor niste masuri luate din carti sau din ceea ce au ei impresia ca ar reprezenta “realitatea economica”. Sunt oameni care trec de la o politica la alta ajungand sa se contrazica singuri in decurs de o saptamana. Asta inseamna, dupa parerea mea, sa nu ai viziune.