Cum sa dezvolti un cod de etica eficient (1)

In ultimul timp am intalnit o serie intreaga de documente (on-line si tiparite)* in care sunt prezentati cativa pasi care trebuie urmati pentru a dezvolta un cod de etica eficient. Cu toata expertiza pe care o reclama autorii respectivelor liste, de fiecare data am resimtit o profunda insatisfactie in ceea ce priveste eficenta reala a modului cum este conturat un astfel de proces (dupa mine, foarte complex). Iar aceasta insatisfactice este data, in principal, de trei cauze: in primul rand, nu se distinge intre modele diferite de dezvoltare a unui cod. Fiecare autor (ca e Chris McDonald, Valentin Muresan, Bogdan Diaconu ori altul) sustine, in mod explicit sau nu, ca lista pe care o ofera este singura capabila sa conduca la adoptarea unui cod de etica eficient. Din pacate pentru ei, eficienta unui cod de etica nu tine exclusiv de procesul de dezvoltare, adoptare si/sau implementare a unui cod, ci de modul cum aceste trei etape sunt integrate in asa masura incat produc efecte la nivelul comportamentului organizational.

In al doilea rand, nu se distinge intre doua posibile abordari ale acestui proces: cea internalista, in care un Ofiter de Etica (si Conformitate) coordoneaza procesul, si cea externalista, in care un consultant extern faciliteaza procesul. Diferenta este foarte mare si nu poate fi trecuta cu vederea.

De asemenea, este de domeniul evidentei ca un proces de dezvoltare a unui cod de etica nu poate fi prezentat sub forma unui retetar, i.e., trei, zece pasi pe care sa-i urmezi pentru a atinge obiectivul. Dimpotriva, realitatile organizationale sunt cele care impun atat tipul codului (‘Value Statement’, ‘Cod de etica’, ‘Cod de conduita’), cat si pasii ce urmeaza a fi facuti pentru a ajunge la rezultatul dorit. Cu alte cuvinte, in functie de profilul organizatiei, de arhitectura ei si de cultura organizationala, de impactul pe care il are asupra mediului extern (societate, institutii, mediu inconjurator), procesul va fi mai scurt sau mai lung, cu mai putine stadii sau mai multe.

Realizarea unui cod de etica cere timp.

——–
Note:
*A se consulta:
(1) Chris McDonald, Guidance for Writing a Code of Ethics; Ethicsweb.ca, Internet released undated, url: www.ethicsweb.ca.

(2) Joel Saltzman, 12 Top Tips for Writing a Code of Ethics for Your Business; Internet released undated, url: www.shakethatbrain.com.

(3) Deloitte & Touche, Guidelines for Writing a Code of Ethics/Conduct; Internet released 2003, url: www.austincc.edu.

(4) Deloitte Touche Tohmatsu, Suggested Guidelines for Writing a Code of Ethics/Conduct; Internet released 2007, url: www.deloitte.com.

(5) Helsefremmere i Bergen, Guidance for Writing a Code of Ethics; Internet released Feb 6, 2008, url: hpethics.blogspot.com.

(6) Vinb27k7, How to Write a Code of Ethics for a Business; Internet released undated, url: www.ehow.com.

(7) Andrew Olson, Authoring a Code of Ethics: Observations on Process and Organization; Internet released 1998, url: ethics.iit.edu.

(9) Valentin Muresan, Managementul eticii in organizatii; Editura Universitatii din Bucuresti, Bucuresti, 2008.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.