Iarasi despre plagiat

Revin dupa ceva timp de absenta doar ca sa semnalez o recenzie la un volum care plagiaza o lucrare de licenta sustinuta la Babes-Bolyai in 2004. Recenzia este semnata de Alexander Baumgarten si a aparut numarul din Mai 2009 al revistei “Dilematica”. Aici veti gasi integral recenzia la “Toleranta in filosofia lockeeana”, publicata sub egida necunoscutei edituri “Realitatea Romaneasca” in 2006.

Citind comentariul din “Dilematica”, nu pot sa nu remarc tripla asociere a autorului cartii incriminate: Stefan Nemecsek, <<master al Facultatii de Filosofie si Jurnalism [de la Universitatea Spiru Haret], doctorand al Institutului de Filosofie si Psihologie “Constantin Radulescu-Motru” [al Academiei Romane], doctorand al Facultatii de Filologie si Istorie a Universitatii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.>>

Nu vi se pare culmea ca tripla asociere se face numai prin institutii care de-a lungul anilor au atras doar indivizii eliminati pe motive de competenta din universitatile de stat?

1 Comment

 1. Supun atentiei tuturor celor interesati o Intrebare: Cum comentati prevederile Art.9.a. din L.8/1996 care practic da toata legea respectiva peste cap! Care ar fi modalitatea in atare situatie, prin care sa se poata stabili daca o opera este originala/derivatea si mai cu seama plagiat? Fac apel la contradictia dintre trei prevederi legale, dupa cum urmeaza:

  1. Legea 8/1996- din – Legea Drepturilor de Autor:

  Art.9- „Nu pot beneficia de protectia legala a drepturilor de autor urmatoarele:

  a. ideile,teoriile,descoperirile stiintifice,procedeele,metodele de functinonare sau conceptele matematice ca atare si inventiile, continute intr-o opera, oricare ar fi modul de preluare, de scriere, de explicare sau de expimare;

  Punct de vedere personal: In aceste conditii, orice creator al unei noi opere poate aduce mici modificari unei opere preexistente, schimband FORMA dar nu si FONDUL.
  De regula orice autor al unei astfel de opere motiveaza creatia sa ca fiind originala, prin SCENARIU DIFERIT. Este de fapt SCHIMBAREA FORMEI, FONDUL ramanand acelasi, avand la baza aceeasi idee insa!
  Pe o tema data, se pot scrie un numar nelimitat de scenarii, fiecare dintre ele fiind OPERE ORIGINALE dar, numai una(prima) fiind ORIGINARA! Similar in cazul INVENTIE-INOVATIE! Autorul OPEREI ORIGINARE /INVENTIEI a creat OPERA PREEXISTENTA , cea de-a doua devenind OPERA DERIVATA/ADAPTARE.

  Similar, operele cinematografice realizate dupa opere literare ale unor autori de seama, apare intotdeauna in generic…..”dupa opera”…………..sau simplu “dupa o idee de………………”………..! Exemplele sunt numeroase!

  Consider ca devine obligatorie aplicarea prevederilor din

  2. Legea 205/Noiembrie 2000- – Intinderea protectiei privind dreptul de autor
  Protectia dreptului de autor pentru ratificarea Tratatului OMPI privind Dreptul de Autor adoptat la Geneva la 20 Dec.1996 care spune:

  Art.2-„se intinde asupra expresiilor si nu asupra ideilor, procedeelor,metodelor de functionare ca atare sau conceptelor matematice ca atare;
  (acest articol de lege, nu este inclus in L.8/1996 insa!

  Asa cum rezulta din DEX:
  EXPRÉSIE, expresii, s.f. 1. Exprimare. ♦ Construcţie concisă care exprimă, de obicei în mod figurat, o idee. ♦ Cuvânt. 2. Fig. Manifestare, redare a ideilor, a sentimentelor etc. prin cuvinte, mimică etc. ♦ Înfăţişare care reflectă starea sufletească a omului; reflectarea stării interioare a cuiva (în privire, figură). 3. Grup de numere, litere etc. legate între ele prin simboluri de operaţii matematice (adunare, înmulţire etc.). [Var.: expresiúne s.f.] – Din fr. expression, lat. expressio, -onis.

  DEX: PLAGIÁ, plagiez, vb. I. Tranz. A-și însuși, a copia total sau parțial ideile, operele etc. cuiva, prezentându-le drept creații personale; a comite un furt literar, artistic sau științific. [Pr.: -gi-a] – Din fr. plagier.
  Sursa: DEX ’98 |

  3. Lege nr. 206din 27 mai 2004
  privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare
  Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 505 din 4 iunie 2004

  Art. 4. – În sensul prezentei legi, următorii termeni sunt definiţi astfel:
  a) frauda în ştiinţă – acţiunea deliberată de confecţionare, falsificare, plagiere sau înstrăinare ilicită a rezultatelor cercetării ştiinţifice;
  b) confecţionarea de date – înregistrarea şi prezentarea unor date din imaginaţie, care nu sunt obţinute prin metodele de lucru folosite în cercetare;
  c) falsificare – măsluirea materialelor de cercetare, a echipamentelor, proceselor sau rezultatelor; omiterea unor date sau rezultate de natură a deforma rezultatele cercetării;
  d) plagiat – însuşirea ideilor, metodelor, procedurilor, tehnologiilor, rezultatelor sau textelor unei persoane, indiferent de calea prin care acestea au fost obţinute, prezentându-le drept creaţie personală;
  e) conflict de interese – situaţia de incompatibilitate în care se află o persoană care are un interes personal ce influenţează imparţialitatea şi obiectivitatea activităţilor sale în evaluarea, monitorizarea, realizarea şi raportarea activităţilor de cercetare-dezvoltare; interesul personal include orice avantaj pentru persoana în cauză, soţul/soţia, rude ori afini, până la gradul al patrulea inclusiv, sau pentru instituţia din care face parte.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.